Complimenten ontvangen is een kunst!

Hoe complimenten ontvangen jou
een enorme boost kan geven!

 

Het in ontvangst nemen van een compliment gaat ons niet gemakkelijk af.
Complimentjes maken ons vaak onzeker of we twijfelen aan de oprechtheid. We vinden dat onze prestatie niet de moeite waard is en zijn van mening dat anderen het compliment meer verdienen dan wijzelf.

We halen nonchalant onze schouders op en vinden wat we doen eigenlijk heel normaal. Al snel zeggen we zoiets als: “Oh, dat valt wel mee” of “Zo moeilijk was het niet”. En als we een compliment krijgen over een nieuw kledingstuk, dan zeggen we al snel : “Oh uitverkoopje” of “het was helemaal niet zo duur”.

Het is onze bescheidenheid die het moeilijk maakt om een compliment te accepteren. We doen ons best om het te veralgemeniseren en als we een prestatie hebben geleverd betrekken we meteen de mensen erbij die ook een bijdrage hebben geleverd.

De oorspronkelijke en herkenbare redenen waarom wij niet geleerd hebben hoe wij met complimenten om kunnen gaan volgens Claude Steiner –psychotherapeut- 

 • Geef geen complimenten ook al heb je ze te geven.
 • Vraag niet om complimenten als je ze nodig hebt.
 • Accepteer geen complimenten die je graag zou krijgen.
 • Weiger geen complimenten die je niet wilt.
 • Geef geen complimenten aan jezelf.

Zonde, want complimenten geven je meer vertrouwen en (werk)plezier!

Als je complimenten echt kunt ontvangen dan geeft dat een boost aan je zelfvertrouwen. Het geeft energie om door te gaan op het pad dat je bent ingeslagen. Ook al krijg je een compliment voor iets waar je nog niet zo zeker van bent, steek het in je zak en zet de volgende stap!

Een compliment is een vorm van feedback. Het is een terugkoppeling van hoe een ander jou ziet of jouw handelen ervaart. Het is zelfs een kans om te vragen waarom je dit specifieke compliment krijgt.

Onderzoek hoe de complimenten jou als expert versterken. Deze positieve feedback kun je benutten voor een optimaal merkprofiel van jou als expert. Juist deze eigenschappen onderscheiden jou van andere experts in jouw werkveld.

4 tips over hoe jij complimenten ECHT kunt ontvangen:

 1. Laat het compliment binnenkomen met je lichaam. Neem een open houding aan met je bovenlichaam en je handen gericht op de ander alsof je een cadeautje ontvangt. Kijk de ander recht aan en bedank met een gemeende glimlach. Sta letterlijk even stil en laat het compliment echt binnen komen. Ontdek welke sensatie er door je lichaam gaat. Hoe voelt dat?
 2. Ontvang en accepteer het compliment zonder twijfel over de bedoeling. Misschien twijfel je of het compliment wel oprecht is of komt het in je op dat die ander een bepaalde intentie heeft bij het compliment. Laat die gedachten varen. Ga er vanuit dat het zuiver voor jou alleen bedoeld is en dat diegene het meent. Niet te lang over nadenken!
 3. Word je bewust van de complimenten die je ontvangt. Vaak zijn het jouw negatieve gedachten over jezelf die jou in de weg staan om complimenten te ontvangen. Het helpt als je voor jezelf opschrijft waar jij goed in bent en voeg eventuele complimenten toe aan je lijst.
 4. Luister ook naar de complimenten tussen de regels door. Vaak horen we maar de helft van de complimenten die gegeven worden. Deze complimenten komen vaak uit hoeken waar je ze al lang niet meer hoort. Hiermee bedoel ik dat je ze wel krijgt, maar je ervaart ze niet meer als zodanig! Denk hierbij aan je partner, je familie en goede vrienden.

Geef ook een oprecht compliment aan een ander en ervaar hoe de ander het compliment in ontvangst neemt. Wat is de reactie? Wordt het ontvangen of wordt het afgewimpeld? Hoe voelt dat voor jou als complimentengever? Zou jij diegene nog een keer een compliment geven? Het is een leuke oefening om de kracht van complimenten te ervaren.

Wat is het mooiste compliment wat je ooit gekregen hebt? De volgende oefening geef ik regelmatig aan deelnemers van mijn trainingen. Werk het eens helemaal uit.

 1. Beschrijf de situatie.
 2. Wat was jouw rol?
 3. Wat deed jij toen?
 4. Wat heb je bereikt?
 5. Wie gaf je het compliment?

 TIP! Schrijf in de ik-vorm en voorkom veralgemeniserende woorden.

Kortom leer complimenten echt te ontvangen en word je bewust wat complimenten voor jou en de ander kunnen betekenen!

Wil jij vertellen hoe jij complimenten in ontvangst neemt? Dit kun je doen door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je meer tips ontvangen of geïnspireerd worden? Als je je nu aanmeldt via de website stuur ik je maandelijks nog veel meer tips en inspiratie zoals deze in je inbox en ontvang je bovendien het gratis mini e-book “Ontwikkel je merk en vind werk” -de 3 verrassende voorwaarden voor succes-

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *