5 tips voor de sollicitatievraag: “Vertel eens iets over jezelf”

De ‘small talk’ is achter de rug en vaak is dan de eerste sollicitatievraag: “Vertel eens iets over jezelf.” Een vraag die veel mensen moeilijk vinden om te beantwoorden. De vraag is zo breed en vaag. Hoe kun je daar goed op antwoorden?

sollicitatievragen voorbereiden

Je kunt er gif op innemen dat je deze vraag krijgt. Voor veel leidinggevenden en recruiters is het vaak de eerste vraag die ze stellen. Vooral omdat ze dan direct kunnen toetsen of je antwoord aansluit bij hun eerste indruk en om zich een beeld te vormen van jou als mens.

Een goede voorbereiding is 90% van het resultaat. Op de meeste vragen, kun je je voorbereiden. Het is niet zo dat je per se de beste antwoorden uit je hoofd moet leren, maar je kunt wel richting bepalen.

Bovendien kun je voorkomen dat je met je mond vol tanden staat, of dat je iets zegt waar je later spijt van krijgt. Daarnaast straal je meer zelfvertrouwen uit als je niet lang hoeft na te denken over de vragen die je gesteld worden. Hoe kun je je op sollicitatievragen voorbereiden?

“Maar ik weet helemaal niet wat ik over mezelf moet vertellen” dat is de uitspraak die ik het meest hoor van mijn cliënten. Het zijn vaak negatieve gedachten en overtuigingen die ze tegenhouden. Ik heb helemaal niets interessants te vertellen. Ik kan het niet, ik durf het niet.

Absoluut een gemiste kans! In iedereen zit een verhaal opgeslagen; kleine of grote verhalen. Verhalen bestaan al zolang we bestaan. Vaak zijn verhalen verbonden aan (vanzelfsprekende) talenten. Je doet jezelf en de werk- of opdrachtgever te kort als je ze niet deelt.

Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, ligt je roeping.
– Aristoteles –

Sollicitatievragen voorbereiden?

Graag deel ik een aantal tips die je absoluut helpen bij het maken van een goede indruk en het vertellen van je verhaal.
Tip 1 Het gaat niet om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Ben je oprecht en straal je echtheid uit? Heb je zelfvertrouwen en ben je enthousiast? Dat is waar de interviewer op let.

Tip 2 Zorg dat je aansluit bij je gesprekspartner en de organisatie. Verdiep je vooraf in de denkbeelden, doelstelling en missie van het bedrijf. Wat speelt er bij ze? Verdiep je in de uitdagingen van de werk- of opdrachtgever en in de reden waarom de vacature of opdracht is ontstaan.

TIP 3 Zakelijk: bereid je elevator pitch voor. In een elevator pitch beschrijf je jezelf en je aanbod voor het bedrijf in maximaal 2 minuten. Een goede pitch geeft antwoord op een aantal vragen. Wie help je? Welk probleem of wat los je op? En met welk resultaat. Wat is jouw ambitie? Werk dit voor jezelf uit en oefen het zo vaak als mogelijk is met een buddy. Net zo lang tot jij en je buddy het gevoel hebben dat het klopt en goed voelt.

TIP 4 Persoonlijk: verbinden door je verhaal te vertellen. Het vertellen van je persoonlijke verhaal helpt je om het echte contact te maken met je gesprekspartner. Je verhaal legt de link met je passie en drijfveren. Waarom kies je voor dit werk, wanneer is je interesse voor dit vak begonnen en hoe heb je dat uitgebouwd? Welke personen hebben een belangrijke rol gespeeld? Welke momenten in je (werk) leven waren hierop van invloed? Doorgaans hoef je daar niet over na te denken, maar gun jezelf wel de tijd om hier vooraf bij stil te staan. Verhalen raken, en ze raken nog meer als je je verhaal kunt verbinden met bijvoorbeeld een motto of een quote.

TIP 5 Neem de mensen mee in je verhaal door beeldend te verwoorden. Maak als het ware een film waardoor je gesprekspartner zich helemaal kan inleven in je verhaal. Ter ondersteuning kan je je gesprekspartner verrassen door iets te laten zien dat je verhaal illustreert. Neem dan iets uit je tas of broekzak dat typisch aantoont wie jij bent. Zoiets vergeten mensen niet snel.

Kortom: Neem eens de tijd om bij je eigen verhaal stil te staan. Het is bovendien een zeer inspirerend proces. Je zult merken dat dit proces je niet alleen een goed verhaal oplevert, maar dat het je ook sterkt in je zelfvertrouwen. Ga helemaal los en loop eens langs je eigen levenslijn.

Als dit lastig is om in je eentje te doen, vraag dan een goede vriend of vriendin je erbij te helpen. Extra voordeel hiervan: het verdiept je vriendschap nog verder!

Ik kijk er naar uit om jouw verhaal te horen, dit kun je doen door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je meer tips ontvangen of geïnspireerd worden? Als je je nu aanmeldt via de website stuur ik je maandelijks nog veel meer tips en inspiratie zoals deze in je inbox en ontvang je bovendien het gratis mini e-book “Ontwikkel je merk en vind werk” -de 3 verrassende voorwaarden voor succes-

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *