Byron Katie

Byron Katie

Byron Katie, "Katie", zoals de meeste mensen haar noemen, is de grondlegger van The Work.

Katie heeft een missie: zij leert mensen om hun lijden te beëindigen. 

Terwijl zij mensen door het krachtige proces van The Work begeleid, verandert het leven van deze mensen op een transformerende manier en voor altijd.


Het is gebaseerd op de eigen ervaringen van Katie, over het creëren van lijden en hoe dit te beëindigen. Katie laat ons niet alleen zien dat veel van onze problemen worden veroorzaakt door ons denken: ze geeft ons de instrumenten om onze geest en ons hart te openen en onszelf te bevrijden.

Hoe is The Work begonnen?

Byron Katie werd ernstig depressief toen ze begin dertig was. Bijna tien jaar lang zakte ze steeds dieper weg in woede, zelfhaat en in voortdurende gedachten aan zelfdoding; de laatste twee jaar was ze vaak niet eens in staat om haar slaapkamer uit te komen.

Toen, op een ochtend in februari 1986, had ze ‘a life-changing’ moment. Er zijn verschillende namen voor zo’n ervaring. Katie noemt het “ontwaken in de realiteit”.

In dat moment, zegt ze:…

...ontdekte ik dat ik leed wanneer ik mijn gedachten geloofde, en dat ik niet leed, wanneer ik ze niet geloofde, en dit geldt voor ieder mens. Zo simpel is vrijheid. Ik ontdekte dat lijden optioneel is. Ik vond een vreugde in me die nooit is verdwenen, op geen enkel moment. Die vreugde leeft in iedereen, altijd.

Ze realiseerde zich dat haar depressie niet werd veroorzaakt door de wereld om haar heen, maar door de gedachten die ze over de wereld had. In plaats van hopeloos te proberen de wereld te veranderen in hoe die volgens haar zou moeten zijn, kon ze deze gedachten onderzoeken en de realiteit zien zoals die is en een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren. Met als resultaat dat een aan bed gekluisterde suïcidale vrouw van het ene moment op het andere werd vervuld met liefde voor alles wat het leven brengt.

The Work, Katie’s proces van zelfonderzoek, kwam niet voort uit deze ervaring; ze zegt dat het gelijktijdig met haar ontwaakte op die februarimorgen in 1986. De eerste mensen die The Work deden, vertelden dat het hun leven transformeerde en weldra ontving ze uitnodigingen om het proces in het openbaar aan mensen te leren.

Sinds 1986 heeft Byron Katie The Work doorgegeven aan miljoenen mensen overal ter wereld, op open introducties, in gevangenissen, ziekenhuizen, kerken, bedrijven, universiteiten, scholen, in weekend workshops, en in haar bijzondere negendaagse School voor The Work, en via het Instituut voor The Work.

Ben je er klaar voor om jouw gedachten en de wereld te veranderen?

Let’s do the Work!

Lees meer over: