The Work – Het Proces

Al duizenden jaren word ons verteld dat we niet mogen oordelen- maar laten we eerlijk zijn, we doen het constant. We hebben allemaal oordelen die door ons hoofd razen. Door The Work hebben we eindelijk toestemming om deze oordelen uit te spreken, of liever gezegd, ze uit te schreeuwen en op papier te zetten. We ervaren zelfs onvoorwaardelijk liefde bij de meest onaardige gedachten.

Voorbeeld van Byron Katie: de eerste stelling kan zijn “Paul luistert niet naar mij” Vind iemand in jouw leven over wie je die gedachte hebt gehad. Neem vervolgens deze stelling mee en gebruik de vier vragen en omkeringen van The Work.

Elke stelling van het oordeel-over-je-naaste werkblad onderzoek je door gebruik te maken van de vier vragen.

The Work is meditatie. Open je hart, probeer niet je gedachten te veranderen. Stel de vragen, ga bij jezelf naar binnen en wacht welke diepere antwoorden zich aandienen.

“Paul luistert niet naar mij”

1. Is het waar? (ja of nee. Als het nee is, ga dan naar vraag 3.)
2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (ja of nee.)
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

  • Vind de omkeringen.

Tot slot, keer de stelling om die je net bevraagd hebt. Dit is de mogelijkheid om het tegenover gestelde te ervaren van wat je oorspronkelijk geloofde.

De originele stelling, “Paul luistert niet naar me”, omgekeerd wordt “ik luister niet naar mezelf. Is die omkering net zo waar of nog meer waar? Vind nu voorbeelden van hoe jij niet naar jezelf luistert in diezelfde situatie met Paul. Vind tenminste 3 specifieke, echte voorbeelden van hoe deze omkering waar is. In die situatie was ik zelf zo “out of control“ van boosheid, dat ik ook niet meer naar mezelf luisterde.

Een andere omkering is “Ik luister niet naar Paul”. Vind tenminste drie voorbeelden van hoe jij niet naar Paul luistert, vanuit zijn perspectief, in die situatie. Luister jij naar Paul, op het moment dat jij denkt dat hij niet naar jou luistert?

Een derde omkering is “Paul luistert wel naar mij”. Als voorbeeld, hij drukt net zijn sigaret uit. Het kan zijn dat hij een volgende opsteekt over 5 minuten, maar in die situatie, zelfs terwijl hij je zegt dat hij niets om zijn gezondheid geeft, hij was duidelijk wel naar mij aan het luisteren.

Vind, voor deze en voor elke omkering, tenminste altijd 3 specifieke, echte voorbeelden die waar zijn voor jou in die situatie.

Op de werkbladen wordt gewerkt met een voorbeeld van Byron Katie zelf en zij zegt hier het volgende over: ‘it takes only one person to have a successful relationship, and that's me. I like to say that I have the perfect marriage, and I can never know what kind of marriage my husband has.’  
Lees hier het door Byron Katie geschreven artikel in The Huftington Post over dit onderwerp.

Lees meer over: