In de meeste gesprekken wordt niet geluisterd. Er wordt gewacht op een beurt om te spreken! Je herkent vast wel de situaties dat je met vrienden of collega’s in gesprek bent, je begint je verhaal te vertellen en voordat je er erg in hebt, heeft iemand anders het gesprek overgenomen en is de aandacht bij jou weg!
Een voorbeeld:
“Ik heb vanmiddag zo’n leuk lunchtentje ontdekt in de stad!”
Een goede luisteraar zou vragen stellen.
“Oh wat leuk, waar precies?”, “En wat hadden ze voor gerechten op de kaart?”, “Wat vond je er precies zo leuk aan?”
Een goede luisteraar laat de ander uitpraten en rustig vertellen over haar ervaring in het leuke lunchzaakje.
Een slechte luisteraar, die vooral in gesprek is met zichzelf, geeft antwoorden met de volgende strekking:
“Leuk, ik heb vorige week ook op zo’n leuke plek geluncht!” En terwijl de ander vertelt over de gerechten op de kaart, zegt de slechte luisteraar: “Ja, bij dat zaakje waar ik was hadden ze ook broodjes kip, heel lekker!”
‘Er zijn mensen die in plaats van te luisteren naar wat men zegt,
reeds luisteren naar wat ze zelf gaan zeggen’
– Albert Guinon –
Misschien heb je het wel eens meegemaakt dat iemand aan het eind van een gesprek tegen je zei: “Ik heb heel prettig met je gesproken. Je advies heeft me fantastisch geholpen!” Als je er dan nog eens over nadenkt, besef je dat je eigenlijk niet eens zo veel gezegd hebt. Het waren niet je adviezen waarmee je de ander zo goed van dienst bent geweest, maar je luisterende oor en onverdeelde aandacht.
Veel praten is meestal niet de beste manier om waardering van anderen te krijgen. Mensen vertellen liever over hun eigen interesses. Toon je daarom vooral een betrokken luisteraar en laat zien dat je aandachtig luistert.
Goed luisteren is een van de belangrijkste vaardigheden die je moet beheersen als je invloed op anderen wilt uitoefenen.
Actief luisteren kan veel teweeg brengen. In de positie van luisteraar heb je de meeste controle op het verloop van een gesprek. Door actief te luisteren laat je de spreker niet alleen zien dat je hem hoort, maar ook of je zijn verhaal interessant vindt en of je het begrijpt.
Goede luisteraars staan hoog in aanzien door de grote behoefte aan erkenning die mensen van hen krijgen. Ze krijgen meer te horen, bouwen hierdoor een kennisvoorsprong op en worden als intelligent en oplettend ervaren.
Hieronder geef ik je 6 tips om je luistervaardigheid te trainen:
- Non verbaal. Positieve en open lichaamshouding; vermijd afleidend gedrag.
- Vragen stellen. Vragen stellen zonder er een quiz van te maken.
- Samenvatten. In eigen woorden herhalen wat de ander zegt.
- Aandacht. Zwijgen en het gesprek gericht houden op de ander.
- Acceptatie. Stel je oordeel over de ander uit. Respecteer andere denkbeelden.
- Empathie. Probeer jezelf in de positie van de ander te verplaatsen.
“The Talking Stick”
De talking stick wordt in de indiaanse cultuur gebruikt door de raadsleden om ‘het heilige standpunt’ te delen, waarbij de leden in een cirkel zitten, wat een gevoel van gelijkwaardigheid symboliseert.
De bedoeling is dat alleen degene die de stok vasthoudt spreekt. De anderen luisteren alleen en interrumperen de spreker niet. Dat geeft de spreker de gelegenheid om helemaal zijn eigen verhaal te doen of zijn mening te geven.
De luisteraars krijgen de gelegenheid om zich helemaal in te leven in het verhaal van de spreker. Pas als de spreker helemaal begrepen is, kunnen er vragen gesteld worden of aanvullingen gegeven worden door de andere groepsleden.
Kortom: Spreken is zilver, luisteren is goud!
Laat me weten wat jouw ervaringen zijn, ik luister er graag naar, dit kun je doen door hieronder een reactie achter te laten.
Wil je meer tips ontvangen of geïnspireerd worden? Als je je nu aanmeldt via de website stuur ik je maandelijks nog veel meer tips en inspiratie zoals deze in je inbox en ontvang je bovendien het gratis mini e-book “Ontwikkel je merk en vind werk” -de 3 verrassende voorwaarden voor succes-
Beste Barbara,
Vanmorgen was ik aanwezig bij je presentatie over online marketing. Nogmaals dank voor het delen van je kennis en ervaring. Overigens vond ik het mooi om te zien hoe je bent om gegaan met de wijzen waarop sommige zelfstandigen bezig waren zichzelf te presenteren. Ik refereer hiermee aan je zes tips die je hierboven hebt vermeld. Ken jij het begrip Motivational Interviewing, afkomstig van Miller en Rollnick? In het Nederlands wordt deze manier van interviewen Motiverende Gespreksvoering genoemd. Deze gespreksmethode besteedt ook veel aandacht aan reflectief luisteren. M.a.w. het zijn de reflecties die een belangrijke plaats innemen. Tegenwoordig is er de derde editie in het zowel het Engels als het Nederlands. Mocht je interesse hebben, indien je deze werkwijze niet kent, raad ik je het boek aan.
Succes met je mooie werk en mijn interesse meer uit Li te halen is gewekt.
Een mooie dag wens ik je toe.
Met vriendelijke groet,
Patrick Hoff