De eerste indruk maak je in de eerste 2, 15 of 30 seconden! Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Wat het juiste antwoord is, is wat mij betreft minder belangrijk. Wat wel belangrijk is: in hoeverre ben je je ervan bewust? Zelfs nu je deze paar zinnen leest, heb je al een eerste indruk van dit artikel. De zwart gedrukte letters lees je in 4 seconden, wat is jouw 1ste indruk? Lees je verder?
De eerste indruk maak je op veel verschillende momenten met veel verschillende mensen in verschillende rollen, als kind op je eerste schooldag met je juf, de eerste dag van een training met je medecursisten, met de receptioniste van het bedrijf waar je jouw presentatie gaat geven, de eerste kennismaking met je collega’s en als je ontvangen wordt door de recruiter voor het sollicitatiegesprek.
In hoeverre krijg je een 2de kans voor een eerste indruk? Stel jezelf eerst de vraag, hoe jij hier zelf mee omgaat. Geef je toe dat je op basis van die eerste indruk het gesprek ingaat en dat je beeld van die persoon eigenlijk al gevormd is? Een keuze of beslissing heb je al genomen.
Dit is wat ik terug krijg van recruiters en leidinggevenden en wat ik ook terugzag in een filmpje op discovery: De keuze wordt al gemaakt in de eerste 4 seconden bij binnenkomst en gedurende de ‘small talk’ voordat we van start gaan met het sollicitatiegesprek. Het wordt zelfs als lastig ervaren om toch het gesprek te voeren, terwijl je al weet dat je de keuze hebt gemaakt. Vaak is een gesprek van 20 minuten dan eerder een formaliteit.
De eerste indruk die je maakt is bepalend voor je succes. Wees je daarvan bewust. In 2, maar zeker in 30 seconden vormt men zich een eerste indruk van jou. En die eerste indruk kleurt de verdere informatie die men van jou krijgt. Zo blijkt uit onderzoek wat is gedaan door psychologie professor Frank Bernieri van de Universiteit van Toledo.
‘It’s in the first 30 seconds that you win the job, make the friend or scuttle the hoped-for romance. It happens that fast. And you have barely uttered a word, a researcher said.’
Een goede eerste indruk is essentieel in het beslissingsproces. Gaan we wel of niet met jou verder? Komt deze kandidaat op de stapel om uit te nodigen voor het 2de gesprek? Komt jouw aanbod verder dan de eerste ronde? Dat zijn de vragen waarvan jij hoopt dat ze positief beantwoord worden.
Hieronder deel ik de grootse geheimen van een onvergetelijke eerste indruk!
1. Zorg voor een zeer aantrekkelijk personal brand op social media. Voordat iemand jou ontmoet voor een sollicitatie, netwerk- of verkoopgesprek, wordt ter voorbereiding vaak je profiel bekeken. Doe dit zelf ook ter voorbereiding. Zorg dat je de persoon herkent met wie je in gesprek gaat. Bovendien lees je jezelf al in met betrekking tot informatie over die persoon. Makkelijk om in te zetten voor de small-talk. Kun je gemeenschappelijke interesses of opleidingen ontdekken?
2. Zorg dat je op tijd bent! Het lijkt een inkopper en dat is het misschien ook wel. Maar zelfs ik heb me er wel schuldig aan gemaakt, dat ik net op het nippertje het pand binnen kom vliegen omdat ik me niet voorbereid had op een wegopbreking en bovendien de beperkte parkeergelegenheid op de plaats van bestemming. Check, deze informatie. Kijk ook van te voren hoe het pand eruit ziet, waar je moet zijn. Lang leve Google maps! Zorg voor noodgevallen , dat je de naam en het nummer van je gesprekspartner bij de hand hebt!
3. De begroeting van je gesprekspartner. Je hoeft hem of haar niet als vrienden om de hals te vliegen. Echter enthousiasme, een open en vriendelijk gezicht helpen absoluut. Het bepaalt direct de sfeer in het gesprek! Let bovendien op je houding:
– Zorg voor een rechte houding (zelfvertrouwen)
– Geef een stevige handdruk, sluit aan bij je gesprekspartner.
– Houd oogcontact (tijdens het handenschudden).
– Laat een glimlach zien voor een positieve uitstraling.
– Haal je handen uit je zakken.
4. Dress to impress for succes. Kleed je op een manier die bij jou en jouw vak past en voel je er vooral prettig bij. Check van te voren (weer voorbereiding) wat de gebruikelijke dresscode is van het bedrijf. Beter overdressed, dan eronder zitten. Zorg er bovendien voor dat de kleding schoon en gestreken is en je schoenen gepoetst. Kleding maken de man of vrouw. Zorg ook tijdens de in jouw ogen informelere ontmoetingen (zoals bijeenkomsten onder collega’s) dat je op je kleding let.
5. Bereid je voor op de small-talk.Wat is dat eigenlijk small-talk? Het korte gesprekje (de opwarmer)voorafgaande aan het interview, het verkoop-, sollicitatie- of netwerkgesprek. Andere namen hiervoor: koetjes en kalfjes, chit-chat, praatje pot. De small-talk komt ook voor tijdens bijeenkomsten, zoals seminars en andere bijeenkomsten, dan duren ze vaak wat langer. De korte small-talk gaat meestal over, kon je het goed vinden? Je kunt een compliment geven over het pand of een kunststuk in het gebouw, of over een artikel wat je net gelezen hebt. Het is niet ongebruikelijk dat juiste deze small-talk wordt gebruikt om te kijken of het de eerste indruk bevestigt.
Kortom: Het is de moeite waard om stil te staan bij jouw eerste indruk! Vraag eens om je heen, welke eerste indruk jij maakt op anderen. Vaak is het beeld dat je van jezelf hebt, compleet anders dan hoe je wordt waargenomen door de ander.
Laat me weten wat jouw ervaringen zijn met de eerste indruk, dit kun je doen door hieronder een reactie achter te laten.
Wil je meer tips ontvangen of geïnspireerd worden? Als je je nu aanmeldt via de website stuur ik je maandelijks nog veel meer tips en inspiratie zoals deze in je inbox en ontvang je bovendien het gratis mini e-book “Ontwikkel je merk en vind werk” -de 3 verrassende voorwaarden voor succes-
Geef een reactie