Regelmatig, als ik met nieuwe klanten praat over personal branding of als ik een vraag krijg over dit onderwerp, dan zijn er altijd 3 vragen die telkens terugkomen.

Hoe vermijd je een mega Personal Branding fout?
De vragen zijn: “Hoe ontwikkel ik mijn merk zonder dat ik heel opschepperige klink?” en “hoe kan mijn merk en uitstraling authentiek zijn als ik dat inzet voor verschillende functies of bij verschillende klanten?”, “Wat kan ik het beste zeggen om nieuwsgierigheid op te roepen?”
Overgelaten aan hun lot, zie ik door de verwarring bij professionals verschillende dingen gebeuren: soms verzinnen mensen hun ‘personal brand’ en dat is überhaupt geen merk! En vaak is het een vage beschrijving van werkzaamheden waar ze ervaring mee hebben.
Voorbeeld: “Tien jaar ervaring in project management.” (Of: in finance, als coach, in marketing, etc.). Of professionals die alleen hun functie vertellen zoals: “Ik ben coach” (Of: trainer, project manager, accountant, gewichtsconsulent, etc.)
Het probleem: Heel veel mensen hebben 10 jaar ervaring. En het noemen van je functie titel zegt niet veel. Dit vertelt ons niet duidelijk wat je onderscheidt.
Als jij op zoek bent naar een nieuwe baan of zichtbaar wilt worden voor klanten, dan moet jouw merkprofiel worden ontwikkeld op basis van de samenhang met datgeen waar jouw werkgever of jouw klant naar op zoek is in dat specifieke gebied.
Hou in je achterhoofd dat het er uiteindelijk op neer komt – zelfs als het niet gevraagd wordt – of je het waard bent.
Klanten of werkgevers willen weten wat jij kunt doen voor de organisatie. Wat het voor hun waard maakt om jou in huis te halen. Mensen in huis halen is een kostbare zaak. De verkeerde keuze nog kostbaarder!
Het communiceren van jouw merk (personal brand) geeft de mensen met wie jij spreekt een specifieke en onvergetelijke indruk – tenminste dat is wel de bedoeling 🙂
Hieronder vind je de antwoorden op de vragen en tips waardoor je voorkomt dat je jezelf als merk onderuit haalt.
Natuurlijk, je blijft authentiek! Door:
- Geen dingen te verzinnen en vooral jezelf te zijn.
- Te ontdekken waarom je doet wat je doet.
- Te onderzoeken wat je doet en hoe je dat doet.
- Stil te staan bij wat jou als mens uniek maakt. Je persoonlijkheidskenmerken.
- Te laten weten, welke oplossing jij hebt voor welk vraagstuk en met welk resultaat.
- Voor wie of voor welke organisatie.
De basis van jouw personal brand is altijd hetzelfde, maar natuurlijk wissel je jouw verhaal af. Je voegt dingen toe die passen bij het vraagstuk van de organisatie en je laat dingen weg die niet aansluiten bij de vraag van de klant of werkgever. Onthoud in ieder geval dat jouw merk – net als jijzelf – verschillende facetten kent.
Veel mensen hebber er moeite mee om met zichzelf naar buiten te treden, zichzelf zichtbaar te maken, zeker als het op personal branding aankomt.
Maar vergeet niet, zelfs al ben je nog niet bezig met, of je voelt nog weerstand tegen het ontwikkelen van je merk, dat je al een merk hebt opgebouwd.
Hoezo?
Als ik het heb over ‘merk’ of ‘brand’, dan heb ik het over hoe jij wordt gezien door anderen. Het is een kwestie van perceptie.
Mensen hebben altijd een mening over jou, het maakt niet uit wat je doet. Dus, als jij je eigen merk ontwikkelt, heb je invloed op hoe de mensen jou zien.
In de basis vertel je het belangrijkste van wat klanten of werkgevers van jou moeten weten om jou als merk te leren kennen.
Kortom: Vertel wat je doet en zorg dat je consistent en regelmatig laat zien waarvoor je in de markt bent en wat jouw toegevoegde waarde is.
Maak je niet te druk over het feit dat dat te opschepperig of zelfingenomen is. Uiteindelijk praat je over zaken die jij hebt gedaan, waar je goed in bent en die je leuk vindt, dus je beschrijft wat echt waar is (en daar is geen twijfel over natuurlijk), dan is het niet schreeuwerig of verkoperig, maar eerder enthousiast over datgeen waarmee jij van waarde bent voor jouw klant of werkgever.
En naar mijn idee: Laat juist zien wat je kunt en wat je leuk vindt. Het zou een gemiste kans zijn voor jouw klant of werkgever als ze niet zien wat jij te bieden hebt.
Vertel! Wat zijn jouw ervaringen met personal branding? Deel ze met andere professionals door hieronder je reactie achter te laten.
Wil je meer tips ontvangen of geïnspireerd worden? Als je je nu aanmeldt via de website stuur ik je maandelijks nog veel meer tips en inspiratie zoals deze in je inbox en ontvang je bovendien het gratis mini e-book “Ontwikkel je merk en vind werk” -de 3 verrassende voorwaarden voor succes-
Geef een reactie